10 Temmuz 2015 Cuma

Palavra 2



Keşke bu kitap tercüme edilmiş olsa. Okumadım ama yada bize uyarlanmış hali yazılmış olsa. Ve bu kitap ilkokul müfredatına alınmış olsa. Bu eğer aileden eğitimi alınmamışsa mutlaka öğretilmesi gereken birşey bence.
Bir de ikinci kitapta olabilir "How to listen people" Buna da ihtiyacı olan çok. Enjoy Palavras !!

Palavra

Portekizce'de "kelime " anlamına geliyor. Palavra. Bize nasıl geçmiş bunu anlamak için en güvenilir kaynak TDK ya bakınca o da İspanyolca dan geldiğini "palabra"dan devşirdiğimizi görüyoruz ki oda aynı anlama geliyor."kelime"

Sözlük aynen bunu yazıyor :
a. (pala'vra)
1. argo Herhangi bir konuda gerçeğe aykırı, uydurma söz veya haber: “Delikanlı imparatorluk sözünün bir palavra olmadığını artık yavaş yavaş anlıyordu.” -T. Buğra.
2. argo Uzun ve boş konuşma, martaval.
3. den. Genellikle posta vapurlarında üst güvertenin altındaki güverte.

Şahsen ben posta vapuru nedir bilmediğimden hem de bunların güvertesinin altındaki güverteyi hiç bilmediğimden 3. halde palavra yı ne kullanmışlığım var nede duymuşluğum var.
Ama şu ilk iki hal çok duyduğumuz ve hatta çocukluğumuzda Ajda'dan bıkmadan dinlediğimiz palavra palavra şarkısı bile var............
Saçma sapan bir şekilde aklıma takıldı. Biz "kelime" anlamına gelen bu latin kökenli kelimeye neden böyle yalancı ve adi bir anlam yükledik ki. Yoksa biz genetik olarak elimizde olmadan karşımızdakinin laflarını hiç dinlememeye, dinlesekte inanmamaya mı kodlanmışız?
O ne palavracıdır oooooo dediğimiz aslında çok konuşur , laf ebesidir de biz inanmak mı istemeyiz.

Kelime dilimize yerleşmiş orjinaliyle alakasız bir anlamda yerleşmiş hem de. Palavracıları sevmem, boş konuşanı sevmem, çok konuşanı hiç sevmem. Ama karşımdakini dinlemeyi bilirim, anlamaya çalışırım. İyi tanıdığıma inanıyorsam karşımdakinin laflarının altında yatanı çok iyi ayıklarım. Hissederim ben hissederim.
Yakın zannettiklerimin anlamamasını anlayamam , art niyetlileri de hiç affetmem. Akrep burcuyum. Bu yazı da ne sıkıcı oldu demeyin uzun süre ara verince açılmam zaman alıyor. Anlayış gösterin. Palavracılara kalbinizi ve kulaklarınızı kapatın ama kelimelerin anlamlarını hissedin, içinize sindirin. Palavrasız ama bol "kelimeli" hayatlar diliyorum. Enjoy palavras !!



"There are moments in the life of people, where words lose their meaning or seem useless, and, however much we think of a way to use them they do not seem to serve. So we do not say, just feel." (Sigmund Freud).