5 Mart 2015 Perşembe

"Ways to raise smarter and happier children"




Böyle bir başlık attıktan sonra yazının tamamının alıntı olduğunu belirtmeliyim. Aklıma yattı beğendim paylaşmak istedim. Bu bir seri olacak ,  toplam da 10 kural var.

Çocuklar ebeveynlerini dinlerken asla kusursuz olmazlar ama onları taklid ederken hiçbir zaman hata yapmazlar.

Bugün hangi ebeveyne sorarsanız sorun genelde aynı cevabı alırsınız.

- Çocuğunuz için temenniniz nedir?
- Akıllı ve mutlu olsun.

Ben burada parantez açmak isterim : Sanırım bu sorunun cevabı bizim gibi geleceğinden korkan , ekonomik ve politik kaosun yaşandığı  bir ülkede farklı olur. Sanki zengin olsun da eklenir.
Yazının orjinalinde bu iki dileğin zaten farklı kültürlere göre değişeceğini ,  özellikle ekonomik sorun yaşayan insanların sa çocukları için ilk önce para dilediğini  söylüyorlar.
Burada sorgulamak lazım : Acaba bizler bu ortamda etrafta hırsız ve ahlaksızlar doluyken, onların ceza almadığına şahit olup bir de üstüne üstlük çok paralar kazanıp rahat yaşadıklarını görüp bir takım değerlerimizi unutur olduk ( yada bu ağır oldu) göz ardı etmeye mi başladık? Para önceliğimiz mi oldu? Eğitim ve asalet ikinci plana mı atıl dı? Zor sorular.


 1- Konuşacağına yap - Her zaman iyi örnek ol

Söylediğiniz değil yaptıklarınız önemlidir bu hayatta. Çocuklarınıza nasıl yaşaması gerektiğini anlatmanıza gerek yok .  Siz o şekilde yaşayın yeter. Çocuklarınız sizi seyreder , seyrederken de hafızaya kazır . Sonunda da size dönüşür. Yani onların kim olmasını istiyorsanız önce siz O olun.

Diğer bir değişle beklentileri karşılayın , dürüst olun , kibar olun yani hergün aynaya baktığınızda kendinizle gurur duyun. Duyun ki yarın da çocuğunuzla gurur duyabilin.
Çocuklarınız hayatın size sunduğu en güzel hediyedir onların ruhuysa sizin en ağır sorumluluğunuzdur. Zaman ayırın , öğretin , sabırlı ve inançlı olun , onların sorgusuz sualsiz güvendiği olun. Yaşlandığınız zaman göreceksiniz ki bundan daha önemli göreviniz yok şu hayatta . Bilin ki sonunda alacağınız ödül hayatınızın en keyifli kazancı olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder