10 Mart 2015 Salı

"Ways to raise smarter and happy children" 2



2. Stesten kurtulun . Dolayısıyla evinizde ki stresten de arının.

İnanması güç gelebilir ama ister inanın ister inanmayın çocuklar ailelerinden en çok mutlu olmalarını istemiş. Yapılan bir araştırmada ailelerinin verdikleri cevapları asla öğrenmeyeceğine ikna olan çocukların tamamı onların daha fazla mutlu olmasını istemiş.
Bu "The secret of happy families " adlı kitapta şöyle anlatılıyor : 
Çocuklara - Eğer ailenle ilgili  bir dilek hakkın olsaydı ne dilerdin? diye sorulduğunda cevap çoğu aileyi şaşırtmış. Ailelerin cevap tahminleri - ailemle daha fazla vakit geçirmek olmuş. Fakat çocuklar - Ailelerinin daha az yorgun ve daha az stressli olmasını dilemiş. Yani kısaca çocukların dileği " evde huzur" olmuş.

Sanırım 21. yüzyıl insanları olarak biz hayatın hızına, teknolojinin gelişmesine yeterince ayak uyduramayınca afalladık. Bunu da eve yansıtınca sonuç ortada. Etrafımda kime baksam "çocuklarla kaliteli zaman" geçirme kandırmacasıyla kendinden geçmiş. Kendini ikinci plana atıp, ilk önce çocuklarının tüm istek ve hayalini gerçekleştirmek için kodlanmış robotlar görüyorum adeta. 
Çocuklar kurstan kursa, animasyondan animasyona sürükleniyor. Bunları aşırı yapan , kendine vakit ayırmayan ebeveyn eve döndüklerinde çocuklarını durmadan başından atmak istiyor. Hatta arkadaş buluşmalarında bile aileler "çocuk odalı" mekanları tercih ediyor bu da yetmezmiş gibi tam tecrizatlı geliyor mekana. (yani tüm i- sülalesini yanlarına alıyorlar)
Çocuklar, yapılan bunca animasyona ve atraksyona rağmen kendilerini mutsuz hissediyor. Bir de alınmayan en ufak bir istekleri bile onların kriz geçirmesine yetiyor. (hepimizin AVM lerde şahit olduğu üzere)
Sonuç dişarıdan bakılınca her istediği alınan, her istediği yere götürülen, ne isterse onu yiyen çocuk mutlu olmayı bilmiyor. Çünkü aile bunları yaparken aslında çok yoruldu ve gerildi, çünkü aslında aile çocuklarına mutlu olmayı, teşekkür etmeyi, şükretmeyi öğretemedi.
Bunun karşılığında bu dileklerini duymak bizi neden şaşırttı ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder