10 Kasım 2010 Çarşamba

Melt,melt ,melt away .......


Her ne kadar havalar daha soğumamış olsa da ben kış keyfi yapmak istedim. Havanın iyice soğuduğunu hatta şömine yakmak zorunda kalacak kadar soğuduğunu hayal ettim. Bu bir akşam keyfi olmalı şarap eşliğinde bir keyif. FONDUE ........
Evlilik hazırlıklarımı yaparken ilk aldığım mutfak eşyalarımdan biriydi Fondue setim. Buradan yola çıkarak evimizde hafta da 3- 5 yapardık yada İsviçre'ye Fransa'ya dayanan bir kökenim var sanılmasın. Saf kan bir Karadenizli olarak nedense görür görmez aldım. Aradan geçen bunca zamanda kaç kere yapıldı diye soranlara cevap verirken gülüyorum , sayılı ! O da sadece çikolata fondue yapıldı.  Ona da Swiss Fondue falan denmez İsviçre de Çikolata Fondue yü Swiss Fondue diye isterseniz anlamsız bir bakış atabilirler. İsviçre'de peynir yenir Fondue deyince ise akla  peynir gelir. 
Swiss Fondue bir kaç çeşit peyniri rendele, erit, içine bayat ekmek daldır ve ye değil. Hele hele o marketler de poşet içinde satılan Swiss Fondue Cheese Mix falan diye adlandırılmış karışımları almak ayıp yada yazık,  vakit kaybı , o yediğiniz başka bir şey.  İşin aslı gerçekten marifet istiyor.  Kelime FONDRE den türemiş ve eritmek anlamına geliyor herşey eriyor karışıyor ve lezzete acele etmeden yavaş yavaş kavuşuluyor. Aşağıda vereceğim tarif denenmiş ve önemli bir şefin reçetesidir keyfini çıkarın ve kısa zamanda uygulayın . Fondue için yapımı uzun ama yenmesi kısa sürer denir. Ustalar yapılışını kısaca :Beyaz şarapla doğranmış sarmısağı pişir ,rendelenmiş peynirleri karıştır biraz da mısır nişastası ile kıvamı tuttur. diyerek kısaltsa da zor çok zor.  Tarif  bana MUHLAMA yı hatırlattı o da başka bir keyif . Karadeniz in Fondue sü biraz daha ağır ama lezzeti inanılmaz. Onu yapabilmek için gerçek Rize peyniri lazım anneannemin son 10 senedir söylediğine göre o eski peynirler yoookkkk. Madem kusursuz Muhlama yapamıyoruz o zaman Fondue.  İsviçre'de işin içine şarap giriyor o aromayı veriyor ama o da yetmez peynir karışımınız hazır olmasına yakın içerisine 1 kapak KİRSCH eklemelisiniz bu bir çeşit Cherry Brandy diyebiliriz. Bir adette şu : ekmeğinizi peynire daldırmadan önce çok az bir şekilde Kirsch e batırıp sonra peynire batırmaktır. Bunu çok dikkatli yapmalı çok az ıslanacak ekmek yoksa gecenin sonu hakkında düşünmeniz gerekir. Yemek keyiften ziyade eğlenceli bir oyuna da dönüştürülmüş :  Fondue yerken eğer ekmeğinizi karışıma düşürürseniz masadan birini öpmelisiniz.

Gelelim Tarif Kısmına : (4 kişilik )

 - 500 ml. Dry Beyaz Şarap
 - 3 diş ince doğranmış sarmısak
 - 2 tatlı kaşığı mısır yada patates nişastası
 - 700 gr. rendelenmş peynir
 -  1 şişe kapağı Kirsch ( isteğe bağlı )

Bir dağ havası için tercihiniz Gruyére peyniri olmalı  yada Emmenthal peynirleri daha otantik bir etki isterseniz denemelisiniz. % 60 oranında  bu iki peynirden birini seçtikten sonra miktarı dilediğiniz peynirle tamamlayabilirsiniz . Şarküterinizin tavsiyesi faydalı olacaktır ama Türkiye için tuzsuz,  kokusu az olan eriyebilen bir taze kaşar idealdir.

Şarabımızın 2/3 üyle yüksek ateşte sarmısakları pişirince nişastayı da ekleyip çeviriyoruz.
Üzerine peynirlerimizide ekleyip kısık ateşte peynirler eriyene kadar karıştırıyoruz Kirsh eklenecekse sonuna doğru eklenmeli . Karışımın kıvamı size kalmış katı olursa kalan şarapla açacağınız gibi ince olursa da nişasta ile kalınlaştırabilirsiniz.
Sonra keyif başlasın , şarabınızın mümkünse Sauvignon Blanc olmasına dikkat edip her kaybettiğiniz ekmekte de birini öperseniz muhteşem bir kış gecesi geçirirsiniz. Tadını çıkarmak için İsviçre'ye gitmeye gerek yok AFİYET OLSUN ..............................

1 yorum:

  1. Öyle güzel yazmışsın ki, insanın canı çekiyor :) Teşekkürler ...

    YanıtlaSil