20 Mayıs 2011 Cuma

FREE Ai Weiwei.......

Sanatçıyı susturamazsınız. Sanatçıyı alıp hapishaneye kapatsanız. Sanatı susmaz. O yine sanatçının sesi olur. Çin hükümeti "ekonomik suç" gibi bir hikaye ile Ai Weiwei'ı 47 gün önce paldır küldür ortadan kaldırdı. Daha bir kaç gün önce eşiyle görüştürdüler. Şimdi bu kim demeyin. O bir sanatçı hemde işleri çok önemli yerlerde sergileniyor.
Dünyanın dört bir köşesinden ses geldi ama Çin hükümetinden yorum yok. Şimdi ben sanatçının bir çalışmasından bahs edeceğim. 100.000.000 adet ayçekirdeği yapmak hemde bunu porselenden yapmak. Nasıl bir çılgınlık bu çekirdekleri de götürüp Tate Modern de sergiledi. Bir yangında ölü sayısını gerçek sayıdan çok farklı açıklayan hükümete tepkisiydi bu işi.
Sanatçı çekirdeklerinin üzerinde duruyor.
İşte çekirdekler inanılmaz değil mi? Ama çok güzel bir tepki de Tate yetkilileri vermiş. Üzerinde "Free Ai Weiwei" yazan flyerlar serpmişler çalışmasının üzerine ve müzenin belirli yerlerine. Bir başka çalışmasını da Amerika da sunuyor. Su damlası adlı çalışması içinse kocaman mavi porselen 100 damla yapmış.
Sanatçı bir provokatör. Karşı çıkıyor ses çıkartıyor ....Hem de hiç çekinmeden.
Ama sonuç....
Çin hükümeti dünyanın heryerinden tepki aldı. Dünya ses verdi..... Düşünüyorum da bizim hükümet yapmaz ama böyle sanatçıları susturmaya çalışsa yada kendinden farklı düşünen gazeteci olsun asker olsun kim olursa onu aniden misafir etmeye kalksa ses çıkartan olur mu ?
Olsun, olsun kimse susmasın. Ai Weiwei serbest bırakılsın sanatını icra etsin. Sevenleri onu bekliyor.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder