30 Eylül 2011 Cuma

İnsanlık tarihi boyunca dileklerin gerçekleşmesi, şans getirmesi için enteresan geleneklere rastlarız. Mitolojik olanlara hiç değinmeyelim ve yakın tarihe bakalım. ( mitolojiye girmek zor, çıkmak imkansız) 
Yakın tarihte, Amerikalıların şu iğrenç ve anlamsız adeti her yere sakız yapıştırmaları, ne gereksiz ve ne pis bir adet oldu çıktı. Diğer adet ise tüm dünyayı sardı, hani şu aşıkların çıkarttığı. Asma kilit takmak ama her yere. İlk başlarda bana sevimli gelmişti " hiç ayrılmamak üzere " diyordu o kilitler.
Amaaaa 1700 lerden gelme bir adet öğrendim ki paylaşmalıyım. Ben ce çok enteresan. Hem de şifa dağıtıyor.



Bu yukarıda ki manzara Portmeirion'dan . İtalyada Portofinoya aşık olan ve bunu kendi gri memleketinde de yaşatmak isteyen Sir Clough Williams ve eşi Ellis Portmeirion' un yaratıcısı ve kurucusudur. Akdeniz havasını yaşatmak istediği için en ince ayrıntısına kadar burayı dizayn edip, inşaa etmiş. " Neredeyse hayatını adamış ve 1925 ile 1975 arasında  kurmuş burayı.



Burayı kurarken 12. yüzyıldan kalma bir kalenin zeminini de kullanmış. O kadar etkileyici bir yer olmuş ki ziyaret eden sanatçılar çalışmalarında buradan çok esinlendiklerini söylemişler. Bu sanatçılara örnek vermek gerekirse : Noel Coward, Sir Paul McCartney, Frank Lloyd Wright, Gregory Peck, Ingrid Bergman ve Jools Holland.

Portmeirion Village 
 
 
Şimdiiii bu güzel kasabada 1700 lerden kalma bir adet e rastlıyoruz. Ağaç gövdesine çakılmış metal paralar. İskoçyanın farklı kesimlerinde rastlanan ağaçlar "dilek ağacı " olarak anılırmış.
 


İnanışa göre, hasta insanlar ağaca bu bozuk paraları çakınca hastalıktan kurtulacaklarına inanırlarmış. Paraların ağaçlarda kalabilmesinin sebebi ise diğer inançları : Eğer ağaçtan para almaya kalkan olursa hastalık ona geçer. Fena taktik değil : )



Günümüzde ise bu adeti devam ettiriyorlar. 1925 te bulunan ilk ağaçtan sonra bu gün sayıları 7 ağaç olmuş. İlk ağaç 4 sene önce  yol çalışması için kesilmiş ve bir kaç ay içinde paralarla kaplanmış. Şimdiiii masalda burada başlıyor. Anlaşılamamış " MİSTİK AĞAÇLAR"........  
Dedektif bile tutmuşlar " nasıl oluyor " diye.




Galler de efsanelerle uğraşmak tüm tarihlerine yayılmış. Efsaneler ve mistik şeylerden para kazanmayı iyi biliyorlar bence. Bu gün  Portmeirion 'da mistik dilek ağaçları, haber olmayı ve turist çekmeyi başarıyor. Aslında ağaçlarda sanat eserine dönüşmüş. Enteresan yani....... Biz de bez bağlarız ağaçlara ...........
Sağlıklı, aşık ve mutlu kalmak üzere..............(hem de ağaçlara zarar vermeden).......... Okunmak üzere......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder