13 Aralık 2012 Perşembe

Babbo Natale - La Befana



 İtalyan La Befana. Yılbaşı geliyor ve klasik Noel Baba hikayesi olmasın  La Befana yı yazayım dedim. Ama bu tatlı cadının gelişi yılbaşında değilde ondan 6 gün sonraya denk geliyor. Eve of Epiphany yani Hz İsa yı görmek için Bethlehem e gelinmesini kutlayan yortuya Ocağın 6 sına denk geliyor.
La Befana ne yapar ? Noel cadısı yada tatlı cadı da diyebiliriz sanırım. İtalyan çocukların dört gözle beklediği bir cadıdır. Süpürgesiyle uçup gelen ve aynı noel baba gibi bacadan eve giren bu cadı uslu çocukların çoraplarının içine şeker, çikolata , karamel bırakırken yaramaz çocukların ayakkabılarının içineyse kömür, soğan, sarmısak bırakırmış. Şekil noel babaya benziyor ama o yaramazlara biraz hainlik yapıyor .....




Noel babaya süt ve kurabiye bırakan aile sakinleri iş La Befana ya gelince ve tabii ki İtalyan olununca cadı için aile bir kadeh şarap ve ufak bir tabağa atıştırmalık birşeyler bırakırmış.

Bir kaç farklı La Befana efsanesi var. Ben içlerinden beğendiğimi paylaşayım. Evini süpürürken İsa doğmuş. Bu cadı kendi çocuğunu kaybedince bebek isa nın kendi çocuğu olabileceğine inanıp onu aramak için yola çıkmış. Ama önce 3 ermiş gelmiş beraber arıyalım diye La Befana onları reddetmiş. Yolda bir çobana rastlamış o da La Befana nın teklifini reddetmiş. Böylece İsa yı aramaya tek başına çıkmaya karar vermiş.Ona hediyeler hazırlayıp yola çıkmış.6 ocak tan önceki gece ise evini süpürdüğü süpürgesi onun etrafında uçarak dönmüş. Bu da yolculuk etmesini kolaylaştıran bir etken olmuş.
Süpürgesi yolculuğunu kolaylaştırmanın dışında bir de La Befana'yı gizleme görevi var. O da şöyle Cadı hiç görülmek istemiyormuş ve eğer onu görecek olan birisi çıkarsa cadının süpürgesinin yumruk atacağına inanılıyormuş.
Bu yortu arifesinde evini süpüren anneler çocuklarını yatakta tutabilmek için bu efsaneyi uydurmuş olsa bile işe yaramış ve bugün bile halaaaa İtalyan çocuklar "o" nu bekliyor. Uslu uslu .....Annelerden korkulur,  bence bu efsane çoook eskiden senaryo dalında oscar'a aday olabilecek bir annenin yaratıcı hikayesi. Sonuç :  işe yaramış uslu durmak için yeni sebebi olan çocuklar  ve bugün bile devam eden bir efsaneye dayalı  eğlence, festival ...........





Aşık olduğum şehir Roma .......aşık olduğum meydanı Piazza Navonna La Befana festivali düzenliyor. İnanışa göre 6 ocak ta gece yarısı bir pencereden kendini gösterecek La Befana.
Bunu kaçırmamak için o gece Piazza Navonna'da olmalı derim. 
Yeniyıl kararlarımdan birini buradan paylaşayım bari. Bir liste yapacağım. "must do before I .." 
İşte listem için bir madde : 

- 6 Ocak ta Piazza Navonna'da ol . Kalabalık bir liste hazırlayıp hepsini yapabilmek üzere.............. Enjoy.....................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder