26 Kasım 2011 Cumartesi

Genco Erkal .............Bir Büyük Usta..................


 Bu akşam CKM yani Caddebostan Kültür Merkezindeydim. Hayranı olduğum oyunlarını kaçırmadığım büyük bir usta Genco Erkal bizim köye geldi "Nereye gidiyoruz" adlı oyununu sergiledi.
 Tek kelimeyle müthişti mutlaka görülmesi gereken bir oyun. O kadar çok güldük o kadar çok alkışladık ki. Aziz Nesin uyarlaması oluşu ve tek kişilik bir oyun oluşu seyirciyi nefes almadan seyretmeye zorluyor. Oyun esnasında kaç kere uzun uzun alkışladık bilmiyorum. Tek perde ve inanılmaz bir performans.



Aziz Nesin hayranlığımı bir kenara bırakırsam günümüz Türkiye si nereye gidiyor bilen var mı ? diyor.  Benim çok güldüğüm bir bölümde işte bunun cevabını veriyor :

  VARIMTIRAK YOKUMSU ..............DEMOKRASİMSİ ....Sİ Sİ Sİ Sİ Sİ.......

Usta oyunun broşüründe Aziz Nesin'e yazdığı bir mektuba da yer vermiş. bu mektubunda diyor ki :

" Kendinizi anlatan bir yazınızda  - Ağlansın diye yazdıklarıma insanlar gülüyor. demiştiniz. İşte bizim yeni oyun da öyle bir şey oldu. İnsanlar mutlaka gülecek, ondan hiç kuşkum yok ama asıl istediğimiz acıtmak. Ağlamasalar bile o acıyı duysunlar. Belki bir şeyler onları öyle etkiler ki harekete geçerler. Son yıllarınızda fazla umutlu değildiniz biliyorum ama ben iyimser kalmak istiyorum.  Öyle olmasa zaten insan yeni bir şeyler üretemez. Bizi ayakta tutan her şeye rağmen o umut işte. Gelecek o güzel günlere inanç. 
Aziz ağabey sizi çok özlüyorum.
                                                                                       Genco Erkal Ekim 2010                           
Not : Mektubu size yollayamadım. Sakıncalı diye broşüre basmadılar. Olsun , ne yapalım. Ben bugün yeni bir uyarlamayla karşınızdayım, Aziz Ağabey . Bu seferkinin adını  Nereye Gidiyoruz? koydum. Ufak tefek güncellemelerle yüzünüzü güldürecek bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Sakıncalı bulunan yazımı da kendi broşürüme koyuyorum.
                                                                                        Genco Erkal Mart 2011



Büyük usta Genco Erkal teşekkürler sana yine müthiş bir oyunla daha seyirciyi mest ettin. Ağlansın dediklerine güldük ama acıyı hissettik. Yutkunduk. ....
Mutlaka ama mutlaka sizlerde izleyin. Okunmak ve yorum almak üzere............

2 yorum:

  1. Şahane anlatmışsın gelemediğim için gerçekten pişman ettin beni...

    YanıtlaSil
  2. Bir daha sen sen ol sözümden çıkma : ))

    YanıtlaSil