17 Aralık 2011 Cumartesi

Tartufo ............Truffle.............

Ne kadar meraklısı varmış şaşkınım. Bu güne kadar yazdığım yazılardan en çok okunan TRUF ile ilgili olan yazım. Üzerinden çok geçmesine rağmen en çok o okunuyor. Ben de barii biraz daha ondan bahsedeyim dedim. Ben çok severim. Hem de iki halini de. Yani çikolata olanın yeri ayrıııı mantar olanın yeri ayrı. Daha önce ki yazımda tarif verdiğim için bu sefer mantarı daha çok anlatmalıyım dedim.
http://donnafelicemolly.blogspot.com/2010/12/truffle-what-lovely-way-to.html





Şimdi bu öyle kıymetli ve öyle yoğun aromalı bir mantar türü ki bunu sadece domuzlar ve köpekler bulabiliyor. 20- 30 cm derinde resmen uyuyan mantarı bulan hayvan işin çoğunu yapıyor. Ama asıl iş sahiplerin de .....Sebebiyse asıl önemli olan hayvan mantarı yemeden ele geçirmek. Çok kıymetli ve lezzetli.


Bu yoğun aroma sızma zeytin yağında iyice ortaya çıkıyor. Böyle resimde ki gibi bir karışımı yapabilireniz bir de kızarmış ekmek servis ederseniz bence inanın , şarap ve ekmek sunarak en lezzetli yemek servisinin sahibi yada sahibesi olursunuz. OK bulmak zor bunu geçelim derseniz. Beyaz ve siyah truf mantarıın patesi de satılıyor. O biraz pahalı ama onu da çözmüşler porcini mantarı % 75 - 80 gibi , % 20-25 truf o da muhteşem. Kızarmış ekmekle servis etmeli..........
Alternatifler  bitmiyor , bir de Balsamic Sirkeleri var şu İtalyanların o da truf aromalı. Davvero molto bello*

İtalyanlardan bahsedip te makarnalarını anmadan olmaz dı.....Hele bir de truf rendelenmişse .........Artık daha fazla yorum yapmayacağım. Şimdi gelelim bana : Truf ithalatı falan yapmıyorum yani bu yazıdan bir çıkarım yok. Sadece bilenlere hatırlatma bilmeyenlereyse bir öneri.
Bir de unutmadan İtalya'da bu işin fuarları var gayet ciddi marketleri var toplu satış yapılıyor ve fiyatlar altını aratmayacak şekilde. Cinsleri de var mesela sadece beyaz ve siyah değil her ikisinin de yazın toplananı ayrı kışın toplananı ayrı... Her mevsim farklı mahsul. Gerçek gurmeler kışın toplanan siyah sadece şurada bu burada diyor ama o kadarı hem beni aşar (ne haddime) hem de nereden bulacağız.
Fransızlar da çok meraklı ama onlar daha öne çıkartmıyorlar bu mantarı sanki İtalyanlar daha fazla sahiplenmiş dünyada.

Yeni yılda bu iki zevkten de tatmanızı öneririm. Hem çikolatası hem de mantarı.....
* Gerçekten çok güzel...........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder